Brigáda s veliteľstvom v Prešove je sprofesionalizovaná na 92 percent

13.04.2005 Celý región

Po prvom štvrťroku tohto výcvikového roka dosiahla mechanizovaná brigáda (mb) generála Rudolfa Viesta s veliteľstvom v Prešove stav profesionalizácie na 92 p...
Po prvom štvrťroku tohto výcvikového roka dosiahla mechanizovaná brigáda (mb) generála Rudolfa Viesta s veliteľstvom v Prešove stav profesionalizácie na 92 percent. Jej veliteľ Ján Salaganič na tlačovej konferencii v Prešove 5. marca k tomu dodal, že predpokladá ukončenie vykonávania základnej vojenskej služby v štruktúrach mb v tohoročnom lete,

Vojaci v povinnej službe sú momentálne už len v niektorých strážnych jednotkách pri ochrane kasární, muničných skladov a iných objektov. Nepretržite strážia aj také budovy, ktoré veliteľstvo mb označilo za nadbytočné, a teda nepotrebné. \"To nás dosť zaťažuje, \" povedal Salaganič.
Výrazne sa proces profesionalizácie prejavil v podmienkach mb v poskytovaní stravovacích služieb. Vo väčšine útvarov sa už zabezpečujú dodávateľskou formou civilnou mimovojenskou firmou. Salaganič konštatoval, že poznatky sú rozdielne podľa posádok. Ovplyvňuje ich napr. fakt, že kým v Trebišove vo výberovom konaní bol len jeden záujemca, v Prešove mohli vyberať z viacerých ponúk, čo malo pozitívny vplyv na kvalitu.
Jednou z hlavných úloh v tomto výcvikovom roku mb je zlepšiť podmienky v kasárňach. Koncom apríla odovzdajú v Prešove do užívania zrekonštruované objekty v Sokolovských a v Duklianskych kasárňach pre profesionálnych vojakov. Obe investície vyšli na niekoľko miliónov korún. Podľa Salaganiča je dobrý stav v tejto oblasti ešte v posádke v Trebišove a sčasti v Michalovciach.
(jj)
 

Vyberte región

mark